Едно е карало мотор, 3 са пресичали, а останалите са

...
 Едно е карало мотор, 3 са пресичали, а останалите са
Коментари Харесай

19 деца убити на пътя за 8 месеца, а ранените са със 165 повече от 2022 г.

 Едно е карало мотор, 3 са пресичали, а останалите са били пасажери
Най-много са потърпевшите на възраст сред 15 година и 17 година – 269 от общо 743

19-ото дете, жертва на злополука от началото на годината, е убитият в събота от пияния Петър Тодоров 15-годишен възпитаник Филип. Данните на Министерство на вътрешните работи, с които “24 часа ” разполага, обгръщат интервала до края на юли.

Ученикът бе затрит, до момента в който пресичаше на пешеходната пътека на кръстовището на ул. “Гурко ” и ул. “Цар Иван Шишман ” в събота към 21,17 часа. Тодоров карал с най-малко 80 км/ч и возел приятелката си и нейното дете. Жената знаела, че мъжът сяда зад кормилото пийнал, само че не го спряла, тъй като не ѝ изглеждал несъответстващ.

При удара Тодоров даже не натиснал спирачка. Влачил тялото на Филип 100 метра, а колата спряла след към още 100. Пробата с дрегер на мъжа отчела 2,08 промила алкохол в кръвта, а кръвната била даже по-висока - 2,10. Той е арестуван за до 72 часа и е упрекнат в пътно ликвидиране при възможен предумисъл.

37-годишният Петър Тодоров още на 19 година имал изцепка зад кормилото. През 2005 година той бил хванат да кара с 1,4 промила. Било формирано досъдебно произвеждане и делото отишло в съда. Според тогава настоящият тект от Наказателен кодекс обаче Тодоров бил освободен от наказателна отговорност, делото било прекъснато, а той бил осъден с 10 лева санкция.

Пешеходната пътека, където стана случаят в събота, към този момент е осветена, а по план следва да бъде и повдигната, оповестиха пред “24 часа ” от Столичната община в понеделник.

Със гибелта на ученика починалите през тази година деца към този момент са с 4 повече от тези през същия интервал на предходната. Ранените малолетни също се усилват, освен това фрапантно - те са 743, което е със 165 повече от същия интервал на 2022 година

Черната статистика демонстрира и друга наклонност. Ученикът, изгубил живота си в събота, е третото дете пешеходец, починало при злополука през 2023 година 14 са били возени в коли от своите родители или близки, а едно е карало мотор.

От статистиката се схваща още, че столчетата за деца оказват помощ - има единствено една жертва под 6 години. Във възрастовата група до 9 година има още едно умряло дете. 5 са починалите сред 10 и 14 година, а 8 са сред 15 и 17 година Това е и възрастовата група с най-вече ранени - 177. Те са с 56 повече от 2022 година, когато починалите са били на половина по-малко.

При ранените деца също множеството са били пътници - 443, или 60% от всички потърпевши. 385 са пътували в коли. 77 от тях са до 6-годишни, 65 – сред 6 и 9 година, 95 – сред 10 и 14 година, и 148 – сред 15 и 17 година 23 в деца пък са били ранени, до момента в който са се возели в товарни коли или влекачи. Три са на възраст сред 6 и 9 година, 5 сред 10 и 14 година и 15 - сред 15 и 17 година

В рейс са потърпевши 7 деца. 5 от тях са сред 10- и 14-годишни, а останалите 2 - сред 15 и 17 година Още 5 са били ранени, до момента в който са се возили на мотоциклет. Всички са сред 15 и 17 години.

4 деца, карали колело, също са били ранени. Модерните тротинетки са били употребени от 4-ма, като едно е сред 6 и 9 година, друго сред 10 и 14 година, а останалите две - сред 15 и 17 години. Три пък са ранените в каруца, а още едно - в трактор.

Само едно дете е починало, до момента в който е било зад кормилото, само че 98 са ранени, до момента в който са карали. Тук има понижение - за същия интервал на 2022 година са били с 2 повече. 45 от децата са потърпевши, до момента в който са карали велосипед. 5 от тях са на възраст под 6 година, 11 - от 6 до 9 година, 20 от 10 година до 14 година и 9 на възраст от 15 до г.17 година

Загиналото дете е на 16 година и е карало мотор. Ранени, до момента в който са управлявали сходни машини, са 13. Две от тях са на възраст 10 година – 14 година, а останалите 11 - от 15 до 17 година Три от тях са карали мотоциклет над 125 см3, за който се изисква специфична шофьорска брошура. Другите са били зад кормилото на машини, за които удостоверение се получава дружно с това за кола.

8 са децата, ранени, до момента в който са карали коли. Едно е малолетно, другите са сред 14 и 17 година 7 малолетни са потърпевши зад кормилото на различен тип транспортно средство, а 6 са били с електрически тротинетки.

Данните демонстрират изрично, че най-вече са ранените, без значение дали са били водачи, пасажери, или пешеходци, на възраст сред 15 година и 17 година – 269, или 36% от общо 743.

Със гибелта на Филип най-вече са починалите деца в София-град - 5. Във Враца са 4. 74 са малолетните, ранени в София, след нея следват областите Пловдив с 69 и Варна и Стара Загора с по 50.

Филип е единственото дете от общо 4 жертви на пияни водачи от началото на годината. При сходни произшествия - общо 50, са ранени 58 души. И при трите индикатора има нарастване по отношение на предходната година, когато случаите са били 46, жертвите на половина, а ранените 55.

Важно е да се означи, че става дума за правилото на така наречен главно първо нарушаване, тъй като злополуките постоянно са породени от няколко фактора. В статистиката да вземем за пример не попадат други 3 жертви на пийнал водач. Причината е, че той е без брошура, което се счита и за главното му, първо нарушаване. Това е злополуката от 21 юли на пътя Плевен - Ловеч. Тогава 30-годишният Георги седнал зад кормилото на мерцедес, навлязъл в лентата за насрещно придвижване и блъснал с предната лява част движещ се от Плевен към Ловеч мотоциклет.

След удара автомобилът напуснал пътното платно и се блъснал в крайпътно дърво. На място умрял 44-годишният мотоциклетист. 28-годишен пасажер в автомобила също умрял. Ден след злополуката бе намерено и тялото на жена, возила се на мотоциклета. То бе изхвърчало на 30 метра от мястото на случая и попаднало в шубраци. 30-годишният водач е със приключен 7-и клас. Той в никакъв случай не е имал шофьорска брошура. Освен това мъжът е с голям брой престъпни прояви и присъди за разнообразни закононарушения.

Един човек пък е умрял след злополука, за която като главно първо нарушаване е изведен дрогиран лидер. Такива са общо 13 случая, при които са потърпевши 15 души. Миналата година злополуките са били 7, а ранените - 8, само че починалите са били двама.

И макар че след гибелта на Филип тематиката за пияните водачи за следващ път възмути обществото и разпали обществените мрежи, единствено ден по-късно статистиката набъбна с нови произшествия.

В Кубрат мъж с 1,18 промила алкохол и без брошура се заби в патрулка. А в Пловдив - на пътя за Хасково пийнал опита да избяга от полицията. Той карал беемвето си на 3 промила алкохол в кръвта. Отказал да даде кръвна проба, по тази причина резултатите от дрегера ще се одобряват за правилни.

А в понеделник следобед тир, претрупан с дървен материал, се подпали на входа на Добрич. Тестът с дрегер на водача, който е украински жител, е посочил 2,74 промила алкохол.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР